TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) tarafından Haziran ayı içerisinde düzenlenen ve sektörün önemli isimlerinin katıldığı “Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu” yayınlandı. Veri Merkezi sektörü ile ilgili sorunların ve sektörün gelişimine katkısı olacak bilgilerin paylaşıldığı toplantıda; Veri merkezine duyulan ihtiyaç, veri merkezlerinin mevcut durumu, veri merkezi işletmecileri ve Türkiye pazarı ile mevcut durumu iyileştirmek için yapılabilecek hamleler gündeme alındı.
Natro Hosting kurucu ortaklarından Tolga Kabakcı ve Hüseyin Caymaz’ın da katıldığı toplantıda; şu an Türkiye’de veri merkezlerine hiçbir devlet teşvikinin bulunmadı ancak buna rağmen 2012 ile 2013 yılları arasında Türkiye’de veri merkezlerinin 26,58 büyüdüğü ifade edildi. Şuandaki veri merkezlerinin yaklaşık 70.000 metre kare üzerine kuruldu ve alan üzerinde sunucuların 12.000 metre kare yer kapladığı belirtildi. Veri merkezi sektöründe Dünya ortalamasına yaklaşılabilmesi için gelecek dönemde 4 kat daha büyüyerek veri merkezlerine ayrılan alanın 300.000metre kare bu alanda sunucuların kaplayacağı alanın ise 51.000 metre kare yer alması gerektiği ve Türkiye’de en az bir adet İnternet Değişim Noktası kurulması gerektiği belirtildi.
Dünya’da veri merkezlerinin genel durumunun da konuşulduğu toplantıda, Emerson’un 2011 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre dünya üzerinde 509.147 veri merkezi bulunmaktadır. Bu veri merkezlerinin sahip olduğu toplam alan 26 milyon 554 bin 619 metre kare olarak açıklanmıştır. Ayrıca sunucu barındırma hizmeti veren 3441 tane veri merkezi bulunmaktadır.
Bunların yanında Türkiye Veri Merkezi Sektöründeki eksikler ve işletmecilerin karşılaştıkları sorunları da diler getirenTELKODER, yayınlamış olduğu raporda veri merkezleri ile ilgili herhangi bir yasal mevzuatın bulunmadığı ve Dünya’daki diğer ülkelere göre hem ekonomik teşvikler hem de kaliteli ağ yapısına sahip olmadığı vurgulandı. Veri merkezlerine uygulanan vergilerin yüksek olduğunu belirten TELKODER, Türkiye’nin Kongo ile birlikte dünya üzerinde veri merkezlerinden en çok vergi alınan ülke konumunda olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Orta Asya ile Avrupa arasında 280 milyon kişinin trafiği için bir geçiş noktası olabileceğine vurgu yapan TELKODER, ancak yapılamayan fiber optik yatırımlar nedeni ile bu trafiğin balkanlar üzerinden Bulgaristan’a ve daha sonra Avrupa’ya ulaştığı belirtildi. Bu şartlar altında internet trafiği konusunda Türkiye’nin bölgesel bir merkez olma şansını Bulgaristan’a kaptıracağı gerçeği iyice su yüzüne çıkmış durumdadır.
Raporda, Çizgi Telekom’un da aralarında yer aldığı, Türkiye’de bulunan veri merkezleri ve bu merkezlerin illere göre dağılımına yer veren raporda; İstanbul’da 17, Ankara’da 4, Bursa’da 3, Antalya-Denizli-Kayseri ve Trabzon’da toplam 5 adet veri merkezi bulunduğu ve bu merkezlerin bulunduğu şehirler arasında; İstanbul’un %80, Ankara’nın %85 doluluk oranına sahip olduğu açıklandı.
Teknolojinin gelişmesi ve veri kullanımının artması, hem verilere sağlıklı olarak ulaşma hem de verilerin yedeklenmesi gibi ihtiyaçlar oluşturmuştur. Bu nedenle de her geçen gün daha fazla veri merkezine ihtiyaç duyulmaktadır. IDC tarafından EMC şirketi için yapılan bir araştırmaya göre, 2011 yılında oluşturulan dijital bilgilerin yaklaşık 1,8 trilyon Gigabayt(1,8 Zettabayt) olduğu, 2020 yılında bu rakamın 40 Zettabayt seviyelerine ulaşmasının beklendiği belirtiliyor.
Çok çeşitli alanda hizmet veren veri merkezlerinin, verdikleri hizmetlerin bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
✺ Sunucu Barındırma (Co-Location Server)
✺ Sunucu Kiralama (Dedicated Server)
✺ Olağanüstü Durum Merkezi (Disaster Recovery)
✺ İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network)
✺ Veri Yedekleme (Data Backup)
✺ Veri Depolama (Data Storage)
✺ Ofis Uygulamaları
✺ E-Posta Sunucuları
✺ Web Hizmetleri
✺ Analitik Hesaplama Sunucuları
Veri Merkezi Standarları
Açıklanan raporda veri merkezlerinin sahip olması gereken standartlar, veri merkezlerinin kurulacağı yerlerle ilgili kriterler, veri merkezlerinin fiziki yapısının nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgilere de yer verildi.
Veri merkezleri için 4 adet sertifika olduğunu belirtildi. Bunlar;
Veri Merkezi Lokasyon Seçimi
Son olarak veri merkezlerinin bulunacağı lokasyonlar hakkında bilgiler raporda; elektrik kullanımının güvenilir ve uygun olması, düşük vergilendirme, teşvikler ve kdv muafiyetleri açısından avantaj sağlamalı, internet bağlantıları fiber altyapının yaygın olması, veri merkezleri için gerekli yasal mevzuatların yapılandırılmış olması gerektiği, coğrafi şartların, doğal afet risklerine karşı gerekli etütlerin yapılası gerektiği ve mühendilik, IT personeli gibi kalifiye işçi durumunun elverişli olması gerektiği belirtilmiştir.
Veri Merkezi İşlemciliği Raporu okumak için tıklayınız...
Kaynak: http://www.telkoder.org.tr/veri-merkezi-treni-kacmasin,DP-4911.html