Sosyal Medya

Facebook Paylaş
Twitter
Google+ 'ta Paylaş
Toplu SMS ve E-Posta Yasağı Hakkında


1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, istenmeyen elektronik iletilerin gönderilmesini engellemek amacıyla bir takım düzenlemeler içermektedir.


  • Kanun ve Yönetmelik Taslağı Yayınlandı

Yeni Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Kanunu Okuyun
Yönetmelik Taslağını Okuyun

  • Kanun Ne Diyor?

İstenmeyen elektronik iletilerin gönderilmesini engellemek amacıyla bir takım düzenlemeler içermektedir. 

 

2014 yılının Kasım ayında yasalaşan ve 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, ticari elektronik iletinin gönderilme şartlarında önemli değişiklikler meydana getirecektir. Kanun, istenmeyen elektronik iletilerin gönderilmesini engellemek amacıyla bir takım düzenlemeler içermektedir. 

Kanun Ne Diyor?

Yeni Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Kanunun 6. Maddesi ve Geçici 1. Maddesi ticari elektronik iletinin gönderilme şartını düzenlemektedir. İletilerin gönderilmesinde izinler, Opt-Out yerine Opt-In yöntemi ile alınacaktır.

Opt- In, Opt - Out Kavramları Nedir?

Opt-Out; alıcının ilk elektronik iletiyi aldıktan sonra reddetme hakkını kullanmasıdır. Opt-In ise aslında bu durumun tam tersidir. Opt-In; elektronik ileti gönderilmeden önce izin alınması yöntemidir. Biz ülke olarak yeni yasa ile birlikte Opt-In sistemini seçmiş bulunmaktayız. Avrupa’da da bu sistem kullanılmaktadır. ABD ve Uzak Doğu’da ise Opt-Out sistemi kullanılmaktadır. 

Nasıl İzin Alacaksınız?

1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenen E-Ticaret Kanunu, ticari amaçlı yapılan gönderimlerde izin alınması şartını getirecektir. Fakat ilgili kanun, iznin alınma şekli, saklanma şekli ve iptalinin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili net bir açıklama yapmamaktadır. Bu konuların, 1 Mayıs 2015’ten önce çıkması planlanan bir yönetmelikle düzenlenmesi beklenmektedir. 

Eski İzinli Veri Tabanınız Ne Olacak?

Eklenen Geçici 1. Madde ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce onay alınarak oluşturulmuş veri tabanlarının izinli sayılması beklenmektedir. Önceden izin alarak gönderim gerçekleştirdiğiniz bir veri tabanınız varsa, yasa yürürlüğe girdikten sonra da bu izinleriniz geçerliliğini devam ettirecektir. Fakat böyle bir veri tabanına sahip değilseniz yani izinli veri tabanınız yoksa bu süreçten sonra gönderim yapmak için izinli veri tabanı oluşturmanız gerekecektir. 

Operatörlerin İzinli Veri Tabanını Kullanabilir misiniz? 

Operatörlerin bu alanda oluşturdukları izinli veri tabanlarından yararlanabilir, ticari elektronik iletilerinizi hedefleme yaparak gönderebilirsiniz. Örneğin; Turkcell’de 11 milyon, Vodafone’da 8 milyon, Avea’da ise 6,5 milyon kişiden oluşan izinli veri tabanı bulunmaktadır. Bilgilendirmelerinize uygun olan hedef kitleyi seçerek, istediğiniz operatörün izinli veri tabanını kullanabilir ve gönderimlerinizi sorunsuzca iletebilirsiniz. Hemen Detaylı Bilgi Almak için 
Tıklayınız

Alıcının Ticari Elektronik İletiyi Reddetme Hakkı Nedir? 

Kanunun 8. maddesine göre; izne bağlı gönderim yaparken dahi, alıcının verdiği izni iptal edebileceği bir bölüm mutlaka olmalıdır. Örneğin; bir e-posta gönderimi yapıyorsanız; listeden çıkabilmesi için alıcıya bir link sunmalısınız. Böylece alıcı, istediği zaman sizden gelen elektronik iletiyi reddetme hakkına sahip olacaktır. SMS mesajında karakter sınırından dolayı böyle bir uygulama yapmak zor olacaktır. Çıkacak yönetmelik ile bu konuların daha net ifadelerle tarif edileceği düşünülmektedir.

 

,